چگونگی ثبت تغییرات شرکت
چگونگی ثبت تغییرات شرکت
ثبت تغییرات شرکت موضوع می باشد که ما در این مقاله قصد داریم به بررسی آن بپردازیم. یک شرکت پس از اینکه به صورت کامل ثبت گردید این قابلیت را در اختیار دارد که افراد صاحب شرکت تغییراتی را در موضوعاتی مانند اساسنامه و یا هر چیزی که مربوط به شرکت میباشد اعمال نمایند برای این کار لازم است تا این افراد یکسری فرآیندها را انجام دهند تا بتوانند این گونه تغییرات را اعمال نمایند که به این موضوع ثبت تغییرات شرکت می گویند. ما در این مقاله قصد داریم به راهکارهای ثبت تغییرات شرکت بپردازیم. پس اگر شما می خواهید در رابطه با ثبت تغییرات شرکت اطلاعات کاملی به دست آوری می توانید این مقاله را تا انتها به صورت کامل مطالعه نمایید و اطلاعات بسیار تکمیلی را در رابطه با ثبت تغییرات شرکت به دست آورید. پس با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید :
چگونگی ثبت تغییرات شرکت
چگونگی انجام ثبت تغییرات شرکت
همانطور که گفته شد ممکن است یک شرکت در زمان حیات خود نیاز داشته باشد تا بر روی اطلاعات آن تغییراتی اعمال گردد تا افراد صاحب شرکت بتوانند با استفاده از فرآیندهای ثبت تغییرات شرکت تغییراتی را درون اطلاعات و مدارک شرکت ایجاد نمایند. البته این نکته را باید بگویم که این تغییرات و تصمیمات باید حتماً مطابق قانون تجارت باشد و به هیچ وجه نباید مغایر این قوانین باشد. افرادی که قصد اعمال ثبت تغییرات شرکت را دارند می توانند به جای این که به صورت حضوری به دفتر ثبت شرکت ها مراجعه نمایند به به صورت اینترنتی و کاملا آنلاین و با مراجعه به وب سایت irsherkat.ssaa.ir یک صورتجلسه ایجاد نمایند و درخواست خود را مبنی بر ایجاد ثبت تغییرات شرکت ثبت نمایند. برای ثبت تغییرات نیاز به انجام یک سری از مراحل می باشد که ما در ادامه برخی از این مراحل را برای شما به صورت کامل توضیح خواهیم داد پس با ما در ادامه همراه باشید.
چگونگی ثبت تغییرات شرکت
بررسی مراحل ثبت تغییرات شرکت
همانطور که گفته شد برای اعمال و ثبت تغییرات نیاز به انجام یک سری از مراحل می باشد که ما در ادامه این مراحل را به صورت کامل و دقیق برای شما توضیح میدهیم و شما می توانید با انجام دادن این مراحل به صورت کامل تغییرات دلخواه خود را بر روی اطلاعات و مدارک شرکت خود ایجاد نمایید. پس با ما در ادامه همراه باشید:
تکمیل اطلاعات شرکت مرحله اول برای اعمال ثبت تغییرات شرکت
شما برای اینکه بتوانیم مرحله اول ثبت تغییرات شرکت به صورت کامل پشت سر بگذارید باید در وهله اول شناسه ملی شرکت را به صورت کامل وارد نمایید و در صورتیکه شرکت شما دارای شناسه ملی نبود می توانید نوع شرکت را انتخاب نمایید و پس از این شما باید شماره ثبت شرکت را نیز به صورت تمام و کمال در سامانه وارد نمایید تا بتوانید به راحتی به مرحله بعد وارد شوید.
درج اطلاعات جلسه دومین مرحله برای اعمال ثبت تغییرات شرکت
شما برای انجام دادن مرحله دوم برای انجام ثبت تغییرات شرکت باید نوع صورتجلسه را با توجه به نوع شرکت خود تعیین نمایید و همچنین مشخصات متقاضی همانند نام، نام خانوادگی، شماره ملی و موارد دیگر را به صورت کامل نیز وارد نمایید و پس از انجام این کارها شما باید به سمت متقاضی مبنی بر اینکه در این شرکت دارای اصالت می باشد و یا اینکه وکیل شرکت می باشد را نیز مشخص نمایید. پس از اینکه شما این اطلاعات را وارد کردید، باید تاریخ برگزاری جلسه را نیز مشخص نمایید. پس از انجام این کارها شما باید بر روی کلید پذیرش موقت کلیک نمایید تا پس از رفتن به صفحه بعد شماره 19 رقمی را توسط سامانه دریافت نمایید پس از این که شماره 19 رقمی را توسط سامانه دریافت نمودید باید مشخصات و سمت امضا کننده دفتر را به صورت تمام و کمال تعیین نمایید تا پس از انجام این کارها بتوانید به مرحله سوم وارد شوید.
چگونگی ثبت تغییرات شرکت
درج تصمیمات جلسه سومین مرحله از مراحل ثبت تغییرات شرکت
شما در مرحله سوم می توانید تصمیم مورد نظر خود را از فهرست نوع تصمیم که در سامانه وجود دارد انتخاب نمایید و پس از انتخاب نمودن نوع تصمیم مورد نظر خود بر روی کلید افزودن تصمیم جلسه کلیک نمایید تا بدین صورت بتوانید به مرحله چهارم وارد شوید.
مرحله چهارم از مراحل ثبت تغییرات شرکت
این مرحله را در صورتی می توانید انجام دهید که در موضوع جلسه تغییر نامی وجود داشته باشد و اگر این تغییر نام وجود داشته باشد باید به نام های درخواستی خود را به صورت کامل مشخص نمایید و موضوعی که در رابطه با این نام ها باید بگوییم می باشد که شما باید نام ها را با اولویت مشخص نمایید و تعداد نام های انتخابی شما نباید بیشتر از پنج نام باشد. شما پس از اینکه نام ها را با اولویت انتخاب نمودید، باید نام های مورد نظر خود را در فیلد های درخواستی به صورت کامل تایپ نمایید و بر روی کلید مرحله بعد کلیک نمایید تا بتوانید به مرحله بعد وارد شوید.
چگونگی ثبت تغییرات شرکت
مراحل پایانی ثبت تغییرات شرکت
در مراحل پایانی ثبت تغییرات شرکت باید اعضای حاضر در جلسه را به صورت کامل مشخص نمایید و همچنین اطلاعات این اشخاص را وارد نمایید و وارد مرحله ششم شوید که در مرحله ششم باید سمت اشخاصی که قصد دارند در جلسه حضور داشته باشند را تعیین نمایید و وارد مرحله هفتم شوید در مرحله هفتم شما باید ارتباط اشخاص جلسه با شرکت را به صورت کامل تعیین نمایید. این موضوع به این معنا می باشد که شما باید سمت اشخاص را درون شرکت به صورت کامل مشخص نماید یعنی اینکه آیا افرادی که قصد دارند در جلسه حضور داشته باشد یک نماینده سهامدار می باشد و یا اینکه وکیل شرکت می باشد. پس از انجام این کارها شما باید وارد مرحله هشتم شوید، در مرحله هشتم شما باید مدارک متقاضی و همچنین نوع صورتجلسه را درون سایت وارد نمایید و بر روی گزینه تایید مدارک مورد نیاز کلیک نمایید تا وارد مرحله آخر شوید در این مرحله شما باید متن صورتجلسه را به صورت کامل تایپ نمایید و بر روی کلید پذیرش نهایی کلیک نمایید تا درخواست شما به صورت نهایی پذیرش شود
چگونگی ثبت تغییرات شرکت